Category

IT

Category

Korang perasan tak kat Malaysia ni ada kecenderungan yang nama sesuatu bisnes tu selalu akan di ikuti kalau dia dah berjaya atau dikenali?

Aku tak cakap tiru, sebab kalau tiru tu 100% sama. Ni dia ikut supaya bunyi dekat-dekat sama.

Contoh, pernah dengar Old Town kan? Tapi tahukah anda ada juga nama kedai Home Town, New Town dan apa-apa Town lagi…tapi semuanya kedai kopitiam. Warna tulisan logo pun dekat-dekat sama.

Adakah bisnes tempatan kita kurang kreativiti?

Beberapa bulan lepas aku ada tulis mengenai “hijrah” aku dari Forge ke RunCloud. Hari ni aku rasa tumpang bangga dengan produk tempatan ni, sebab mereka berada di TechCrunch!

Dah lama aku nak post benda ni tapi biasalah, blog ni pun blog personal, so takde urgency nak tulis. Sebagai seorang web developer, aku banyak bermain dengan server terutamanya web server. Sama ada untuk personal atau bisnes, selalunya aku memang akan guna VPS atau dedicated server.

Bukan apa, memang pelanggan suka kan solusi yang murah, tapi selalunya yang murah ni datang dengan masalah. Website selalu down la, tak cukup resources la. Jadi paling rendah aku akan rekomen mereka gunakan VPS, sebab resources tak share dengan orang lain. Kalau website lain ada malware, website customer aku takkan kena. Dan aku boleh scale up/down ikut keperluan.

>