Dari Forge ke Runcloud

Dah lama aku nak post benda ni tapi biasalah, blog ni pun blog personal, so takde urgency nak tulis. Sebagai seorang web developer, aku banyak bermain dengan server terutamanya web server. Sama ada untuk personal atau bisnes, selalunya aku memang akan guna VPS atau dedicated server.

Bukan apa, memang pelanggan suka kan solusi yang murah, tapi selalunya yang murah ni datang dengan masalah. Website selalu down la, tak cukup resources la. Jadi paling rendah aku akan rekomen mereka gunakan VPS, sebab resources tak share dengan orang lain. Kalau website lain ada malware, website customer aku takkan kena. Dan aku boleh scale up/down ikut keperluan.

Read moreDari Forge ke Runcloud

>