DZULHELMI.COM

Apa Itu 5G?

apa itu 5G

Apa itu teknologi 5G?

5G merupakan generasi kelima teknologi rangkaian mudah alih. 5G menawarkan kelajuan muat turun data yang sangat pantas berbanding 4G, sehingga 20 kali ganda lebih laju. Selain itu, 5G juga menyokong sambungan serentak untuk lebih banyak peranti.

5G berupaya menyokong kadar muat turun sehingga 20Gbps dengan latency sangat rendah. Ini membolehkan pengguna menikmati kelajuan muat turun filem dan permainan dalam beberapa saat sahaja.

Teknologi 5G menggunakan jalur frekuensi gelombang milimetrik1 yang lebih tinggi berbanding 4G. Ia juga menggabungkan teknologi seperti MIMO dan pemultipleksan untuk meningkatkan lagi kelajuan dan kapasiti rangkaian.

Frekuensi gelombang milimetrik (millimeter wave frequency) merujuk kepada gelombang radio pada jalur frekuensi sangat tinggi di antara 30 hingga 300 GHz.

Gelombang milimetrik mempunyai panjang gelombang yang sangat pendek, iaitu dalam lingkungan 1 hingga 10 mm, maka dinamakan sebagai gelombang milimetrik.

Teknologi 5G menggunakan frekuensi gelombang milimetrik pada julat 26, 28, 38 dan 60 GHz untuk komunikasi data tanpa wayar pada kelajuan sangat tinggi.

Ini kerana frekuensi yang lebih tinggi membolehkan jalur lebar yang lebih lebar untuk menghantar data dengan pantas dan muatan yang banyak. Tetapi isyarat gelombang milimetrik tidak dapat menembusi halangan dan berjarak dekat.

Teknologi 5G Di Malaysia

Di Malaysia, perintisbagunan rangkaian 5G sedang giat dijalankan oleh syarikat-syarikat telekomunikasi utama seperti Maxis, Celcom, Digi dan lain-lain. Kerajaan mensasarkan liputan 80% penduduk menikmati 5G menjelang 2024.

Syarat Menggunakan 5G

Telefon pintar yang menyokong 5G

Telefon mestilah mempunyai cip yang serasi dengan frekuensi 5G serta teknologi seperti MIMO. Kebanyakan model baharu menyokong 5G.

Perlindungan SIM 5G

SIM kad dari operator telekomunikasi perlu mempunyai sokongan 5G. Biasanya operator akan menawarkan pakej 5G baharu.

Liputan rangkaian 5G

Anda perlu berada dalam liputan 5G yang disediakan oleh operator telekomunikasi. Liputan 5G masih terhad pada kawasan bandar tertentu.

Pelan data 5G

Langgan pelan data 5G khas daripada operator untuk menikmati kelajuan 5G. Pelan 4G biasa tidak akan mendapat kelajuan 5G.

Contoh Telefon 5G

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/millimeter-wave-frequencies ↩︎
Views: 12

Helmi
Hey there! I'm Helmi, a WordPress implementer from Malaysia. I'm super passionate about all things WordPress and cloud technology. I love exploring data analytics and playing around with different content management systems. More...
Let's connect:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 - Built with Breakdance and hosted on Hostinger

0 Shares
Share via
Copy link